Graduatie

De judoka’s leren geleidelijk aan een groot aantal technieken kennen. De vorderingen die zij hierin maken worden regelmatig getoetst. Heeft de judoka de toets met goed gevolg afgelegd, dan is dit te zien aan de kleur van de band of slip die hij/zij daagt.
De volgorde van de kleuren is van laag naar hoog:
Bandvolgorde
Tussen deze banden bestaat de mogelijkheid om een slip te behalen, er wordt gewerkt met het door de bond erkend slippensysteem dat ook in het jeugd judopaspoort is afgedrukt.
Dat wil zeggen dat je als witte band 5 kleuren slippen kan behalen namelijk de gele, oranje, groene, blauwe en de bruine slip. Op de gele band valt natuurlijk de gele slip weg en blijven er nog 4 kleuren over. Zo zal dus steeds één kleur wegvallen. Het is mogelijk om tijdens een examen een of meerdere slippen over te slaan naar gelang de getoonde vaardigheid in het judo. Er mag slechts één maal de hoogste slip op de band gedragen worden. Dit systeem geldt voor judoka’s t/m 12 jaar.

Vanaf 13 jaar wordt per judoka bekeken wanneer deze klaar is om een hogere band te halen met een minimum wachttijd van 1 jaar.
De judoka’s doen twee maal per jaar examen (in januari en in juni), hierbij wordt getoetst in hoeverre ze de judotechnieken voor een hogere graduatie beheersen. Het examen is natuurlijk een momentopname en daarom zullen er nog andere factoren meetellen, zoals inzet, aanwezigheid op de wekelijkse trainingen, prestaties op wedstrijden (punten-systeem) e.d.

Het examen heeft tot doel de judoka de gelegenheid te geven te laten zien wat hij/zij wel kan (en niet wat hij/zij niet kan). Examen moet leuk zijn!

Op deze site staan de examenrichtlijnen voor de examens van gele t/m bruine band, als men voor de oranje band examen doet, horen de technieken op het blad van de gele band er natuurlijk ook bij. En zo bouw je steeds meer technieken op.
Worpen die niet behandeld zijn tijdens de lessen zullen ook niet gevraagd worden tijdens het examen.
Verder kun je hier ook de danexameneisen vinden.