Eerste pupillenuitwisseling seizoen 2022-2023

Op zaterdag 24 september werden de eerste pupillenuitwisseling gehouden van het nieuwe seizoen. Judoka’s kunnen tijdens deze oefenwedstrijdjes wat vaardigheden leren hoe een toernooi verloopt. Ze kunnen als ze winnen punten behalen. Door steeds mee te doen leren de kinderen van de verschillende clubs wat hun sterke en minder sterke kanten zijn. Deze speciale trainingen zijn zeer geschikt voor beginnende judoka’s.

Judokamp 2022

Op vrijdag 9 september was dan eindelijk zover dat we op kamp gingen naar de Woushoeve in België. De judoka’s en begeleiders van Judokan Maastricht, Judoclub “Kano” Houthem en Judocub Urmond kwamen rond 17.00 uur aan. De tassen werden uitgepakt en de bedden opgemaakt. Er werd gezamenlijk gegeten en afgewassen. Daarna werd iedereen ingedeeld in een team van de verschillende clubs. Een team bestond uit alle leeftijden. De eerste opdracht was, “maak een mooie totempaal”, met de meegebrachte schoenendoezen. Er waren totempalen van 2,5 meter bij. Helaas mocht er geen kampvuur gemaakt worden omdat er nog code oranje gold. De deelnemers speelde of kletste nog even met elkaar en gingen naar bed.

Op zaterdag werd gestart met een gezamenlijke warming-up onder leiding van Jo op het sportveld. Het ontbijt ging er goed in na deze inspanning. Helaas begon het steeds harder te regenen, dus het spellencircuit moest een beetje aangepast worden zodat we onder het afdak en binnen toch alvast een aantal spellen konden doen. Het letterspel zorgde voor gezellige chaos en het boomstampoortjesvoetbal was toch moeilijker als sommige dachten. Andere teams waren weer bezig met blikkenstappelen met de elastieken en geblinddoekt hoepelvangen.

In de middag werd het droog en konden we op het veld het vliegend tapijt en rollend vloot in gebruik nemen. Andere teams waren bezig met eilandhoppen en ook werd het geheugen getest met memorie.

Tussen alle spellen door werd er lekkere verse soep gegeten en wat gedronken en gesnoept. In de avond vond er weer de traditionele BBQ plaats. Na de afwas werd er een bingo avond gehouden met prijsjes voor alle deelnemers. Helaas weer geen kampvuur maar wel Glow in the dark golf.

Op zondag eerst lekker ontbijten en daarna een speurtocht met wat leuke opdrachten. Sommige waren toch de weg kwijt en moesten ondersteuning vragen. Na het middagmaal werd de uitslag van alle spellen bekendgemaakt en mochten de ouders de kinderen weer ophalen. Moe maar voldaan heeft iedereen weer een leuk weekend gehad.

Geslaagden voor de judo examens

Op zondag 3 juli werden de judo examens gehouden. Judoka’s van jong tot ouder mochten hun vaardigheden tonen. Er werden, been-, heup-, arm- schouderworpen gedemonstreerd, verder kwamen houdgrepen, kantelingen bevrijdingstechnieken en voor de oudere judoka’s de armklemmen en verwurgingen aan bod. Voor de gele band slaagde Quinn, Menke, Ella, Dylano, Izabella en Jesse. Een oranje band was er voor Rosa, Jaylinn en Bart. Mario en Sophie behaalde de groene band. De blauwe band werd uitgereikt aan Sébas, Maddox en Alec. De hoogst haalbare band in de club, de bruine band werd behaald door de volwassen leden Maarten en Bianca, zij kunnen zich samen met vele andere leden gaan voorbereiden voor de zeer begeerde zwarte band.

Het nieuwe seizoen zal deze keer een week eerder starten dan normaal, de eerste les zal al op dinsdag 30 augustus plaatsvinden en op vrijdag 2 september, op vrijdag 9 september zal er geen les zijn omdat we dan op kamp zijn met heel veel leden.

Districtskampioenschappen onder de 18 jaar

Op zondag 19 juni deden twee judoka’s mee aan de DK onder 18 jaar in Roermond. In de klasse tot 50 kg wist Björn de 3e prijs te behalen, in de klasse tot 90 kg wist de nog onervaren Mario de 2e prijs te behalen, beide mogen nu naar de Nederlands kampioenschap in De Haag op zondag 2 juli.

13e Heuvellandjudotoernooi Judoclub “Kano”

Op zondag 12 juni werd het 13e Heuvellandjudotoernooi gehouden van Judoclub “Kano” uit Houthem. Van Judokan deden er 20 judoka’s mee. Lucas wist al zijn partijen te winnen en werd kampioen in zijn klasse tot 22 kg. Hannah wist alle partijen te winnen met haar geweldige inzet en met trots ontving ze de eerste prijs. Rosa die voor het eerst meedeed aan een toernooi won ook alle partijen en ontving het goud. David wist zijn tegenstanders met mooi judo op de grond te werken en kwam op de hoogste podiumplek. Een tweede plaats was er voor Thjarvid, Luca, Ella, Sofia, Jesse en Naomi. Er waren ook een aantal judoka’s die het brons in ontvangst mochten nemen, dit waren deze keer: Sam, Kyano, Kunni en Hans. De andere deelnemers, Aron, Emma, Vinz, Nora, Niko en Quinn kregen een mooie herinneringsmedaille voor hun deelname en goede inzet.

4e Busen kata training

Op zaterdag 28 mei zal de 4e Busen Kata training waar o.a. Nage-no-kata en Katame-no-kata aan bod komen, ook zal er nog enkele thema’s uit het examenprogramma aan bod komen.

Je kunt je nog steeds aanmelden of gewoon komen, de training start om 15.00 uur en duurt tot 17.00 uur in de gymzaal van de basisschool “de Kring” in De Heeg ingang aan de Varensdaal.

3e Busen Kata stage

Trainingen in meivakantie en extra training

De trainingen gaan in de meivakantie gewoon door. De leden kunnen zelfs extra trainen in een andere groep. Op zondag 1 mei is er ook nog een speciale Busen-kata stage voor de judoka’s met minimaal blauwe band. Deze training is van 10.30 – 12.30 uur.

Toernooi in Brunssum

Op zondag 10 april deden 9 judoka’s van Judokan mee aan het Jubileumtoernooi van Judoclub Brunssum, ze bestonden 50 jaar. Mario die pas 1,5 jaar aan judo doet en oranje band is wist een bruine band met een mooie de-ashi-barai en een overname te overwinnen. Hij werd in de categorie onder de 18 jaar tot 90 kg kampioen. Hans wist zijn 3 partijen allemaal te winnen, twee keer met een tani-otoshi (offerworp) en een keer met uki-goshi, ook hij werd kampioen in de klasse onder 15 jaar tot 46 kg. Kevin wist twee van de drie partijen te winnen op beslissing en werd tweede. Sofia won met ippon en waza-ari en kreeg ook het zilver, een mooie trofee. Giel wist nog een partij te winnen in de klasse tot 66 kg onder de 18 jaar maar dit was niet genoeg voor een podiumplaats hij werd 5e. Max, David, Yoshua en Morris kregen een herinnering medaille.

Gehandicaptensport collecte

In de week van 3 t/m 9 april hebben een aantal leden en/of ouders van Judokan Maastricht weer gecollecteerd voor de gehandicapten sport, wij zijn van mening dat ook deze mensen met een beperking voldoende middelen moeten krijgen om hun eigen sport uit te oefenen. Wij danken alle collectanten en natuurlijk de mensen die iets hebben gedoneerd.