Geslaagd judotoernooi

Op zondag 7 november hield Judoclub “Kano” Houthem haar 12e Heuvellandjudotoernooi.  Van Judokan deden 16 judoka’s mee. Hans Schrijvers won twee partijen met ippon en een partij met waza-ari. Hij werd kampioen in zijn klasse. Ook de onervaren Lieve Hinskens wist al haar tegenstanders te overwinnen en mocht op het hoogste podium gaan staan. Goud was er ook voor Giel Tillie en David van der Linde in de klasse onder de 15 jaar. Zilver was er voor Youp Aben die een dubbel ronde moest spelen omdat er gelijke standen waren. Ook Jaylinn Remmers wist de tweede prijs in de wacht te slepen. Brons was er voor Luc en Semmie Bressers ieder in hun eigen klasse. De derde prijs werd uitgereikt aan Benthe Schrijvers in de klasse onder de 10 jaar. Merel Zwegers won ook de derde prijs en Ruben deed dit in de klasse onder de 15 jaar. Een herinneringsmedaille was er voor Kaitlynn Jacobs, Kevin Krutzen, Kayleigh Jacobs, Naomi Schiepers, Sophie Boelen.

NK onder 15 jaar

Op zaterdag 30 oktober werd het Nederlands kampioenschap onder de 15 jaar gehouden in Leek. Van Judokan mochten 3 judoka’s hieraan deelnemen. In dit toernooi komen de 28 beste judoka’s uit heel Nederland. Ruben Krutzen (- 34 kg) kwam in de eerste ronde al directe tegen de uiteindelijke Nederlands kampioen, deze was toch echt wel een maatje te groot voor hem. In de tweede ronde wist hij zich goed staande te houden, maar vlak voor het einde liet hij zich toch verrassen door zijn tegenstander.

In de categorie onder de 46 kg mocht Björn Koorneef zijn partijen strijden, in zijn eerste partij scoorde Björn met yoko-tomoe-nage en daarna met een mooie de-ashi-barai waar hij een ippon voor kreeg. in de volgende ronde werd hij verrast door zijn tegenstander, dit was erg jammer. In de derde en laatste partij was de tegenstander te sterk waardoor Björn zich toch gewonnen moest geven. Bojörn eindigde als 9e van Nederland een mooie prestatie.

In de klasse tot 60 kg deed Giel Tillie mee, met zijn 56 kg erg laag in gewicht in deze klasse. Zijn eerste partij ging niet helemaal zoals hij gehoopt had. Hij verloor en kwam in de verliezersronde. Ook daar kwam hij achter met waza-ari en zelfs in de houdgreep, hij kwam op tijd eruit en scoorde toen met een mooie yoko-otoshi een ippon. Zijn derde partij ging helaas niet goed, hij werd geworpen en kreeg ippon tegen. Ook Giel eindigde als 9e.

Het was een hele ervaring zich te meten met de top van Nederland en ze hebben het heel goed gedaan.

Districtskampioenschappen <15 jaar

Op zondag 10 oktober was het zover, drie judoka’s van Judokan namen deel aan het DK < 15 jaar.

Giel Tillie kwam uit in de klasse tot 60 kg en wist in de eerste partij zijn tegenstander met een mooie offerworp (waza-ari) te werpen en daarna maakte hij de partij af met een mooie beentechniek waar hij een ippon voor kreeg. In zijn tweede partij wist zijn tegenstander hem te werpen en kwam later ook nog in de houdgreep terecht, maar daar kwam Giel net op tijd uit waardoor er verder gevochten werd. Hij wierp zijn tegenstander perfect met een beentechniek met ippon op de mat waardoor hij in de finale stond. In de finale wist hij en zijn tegenstander beide te scoren met waza-ari maar Giel was toch de sterkere en maakte de partij af met nog een waza-ari. Giel is daarom nu Limburgs kampioen in de klasse tot 60 kg en gaat op 30 oktober in Leek verder strijden op het Nederlandse kampioenschap onder de 15 jaar.

Ruben Krutzen kwam uit in de lichtste klasse tot 34 kg, hij won zijn eerste partij met een waza-ari door de tegenstander op de zijde te werpen. In de tweede ronde was zijn tegenstander net iets beter waardoor hij genoegen moest nemen met de zilveren medaille. Een mooie prestatie voor iemand die net 12 is. Ruben komt ook weer in actie in Leek.

Ook de derde judoka Björn Koorneef wist een prijs te bemachtigen, hij verloor zijn eerste partij met twee keer waza-ari maar maakte dit goed in zijn tweede partij, deze won hij door een zeer snelle omstrengeling, waardoor de tegenstander moest afkloppen. Brons was er voor Björn en ook hij zal zich presenteren op het NK in Leek.

Wij wensen deze drie judoka’s veel succes.

Geslaagd judokamp

Op 10, 11 en 12 september zijn we weer samen met Judoclub “Kano” en Judoclub Urmond op kamp geweest in de Woushoeve in het Belgische Zutendaal. Het was weer zeer gezellig en er was veel saamhorigheid. Het thema was deze keer de Olympische spelen waarbij er met 8 teams gewerkt werd en elk team moest zelf een zelfbedacht land bedenken. De creaties waren fantastisch met vaak een mooie (judo) gedachte erachter. Er werden weer allerlei speciale spellen en opdrachten gedaan.

Geslaagden tijdens de examens

Zondag 11 juli mochten een aantal leden op voor een hogere slip of band. Ondanks de corona waar de leden het met online judolessen en buitentraining moesten doen waren de prestaties goed te noemen. De volgende judoka’s behaalde een slip op hun band, Janne, Luca, Stijn, Quinn, Menke, Youp, Silke, Nora, Kaitlynn, Naomi, Luc, Morris, Fenna, Merel en Naomi. Een aantal leden slaagde voor de gele band, dit waren o.a. Kayliegh, Rosa, Toine, Bart, Lucrezia, Mario en Blessed. Benthe slaagde voor de oranje band. Groen was er deze keer voor Isa. Jonah wist de blauw band te bemachtigen. Twee judoka’s wisten te slagen voor de laatste band (de bruine) die je in de club kunt halen, dit waren Andries en Max. Mooie prestatie van deze twee judoka’s, nu weer trainen voor de felbegeerde zwarte band.

De laatste trainingen zullen op dinsdag 20 en vrijdag 23 juli plaatsvinden, daarna is het even vakantie. De eerste lessen zullen dan op dinsdag 31 augustus en vrijdag 3 september plaatsvinden, een week voordat de scholen weer van start gaan.

Op vrijdag 10 september is er geen les i.v.m. het judokamp wat dat weekend zal plaatsvinden.

Wij wensen iedereen alvast een fijne vakantie en blijf gezond.

Instucteur valbreken

Judolessen binnen ook weer van start

Vanaf 19 mei mogen de judoka’s weer binnen sporten, dit is heel fijn omdat het weer soms niet wil meewerken.

Er gelden wel een paar regels.

  • de judoka’s mogen zich niet omkleden in de kleedkamer
  • de judoka’s mogen tot 17 jaar wel contact hebben met elkaar
  • judoka’s vanaf 12 jaar dragen totdat ze op de mat gaan een mondkapje.
  • er mogen geen ouders of publiek binnen wachten of kijken

Verder regels worden tijdens de les uitgelegd.

Wij hopen iedereen weer te ontmoeten op de normale lestijden, verdere info volgt via de mail.

Judokan Maastricht doet mee

Judokan Maastricht doet mee aan de actie “gun je kind judo”van de Judo Bond Nederland (www.jbn.nl)

Kinderen kunnen via de site www.gunjekindjudo.nl zich opgeven voor proeflessen, je kunt voor 3 lessen inschrijven of een mail sturen naar judokanmaastricht@outlook.com.

Ook doen we mee met de actie Sjors Sportief van de gemeente Maastricht, dit boekje is uitgedeeld op alle basisscholen in Maastricht.

Grijp je kans en beleef hoe leuk judo eigenlijk is.

Judolessen in de buitenlucht

Nu het soms wat beter weer is zijn we gestart met buiten judolessen, de leden krijgen 1 dag voor de les een mail of de les buiten doorgaat, dit is zeer afhankelijk van het weer. Bij zeer slecht weer zal er online les zijn. Dus hou de mail in de gaten. Wij streven ernaar om zo vaak mogelijk weer samen buiten te trainen, totdat we natuurlijk weer binnen mogen trainen.

Online judolessen gestart

Omdat we nog niet binnen mogen trainen, hebben we een tijdelijk alternatief. Vanaf vrijdag 22 januari is Judokan gestart met online judolessen. De leden krijgen een link toegestuurd per mail, zodat ze kunnen deelnemen aan de online-lessen. De les bestaat uit een warming-up, judotechnieken houdgrepen en andere vormen van judobeweging. Als je niemand hebt om mee te oefenen, maak dan een pop door een kussen of dekenrol in een trui of iets degelijks te stoppen zodat je iets hebt om met te oefenen. Het zou erg leuk zijn als ouders ook met de kinderen meedoen, ze hoeven niet te vallen.

De lessen worden meestal om maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag gegeven, info over de tijden staan in de mail omdat deze wel eens kunnen verschillen per dag of week.

Succes ermee en meld je aan.